Péče o plátnobalky z medu
K jakému účelu jsou Plátnobalky vhodné?
Dá se říct, že ubrousky ve většině případů zastoupí vlastnosti alobalu(aluminiové folie), potravinové plastové fólie a jedorázových sáčků. Výjimkou jsou vlastnosti alobalu, které drží teplo a odolávají vysokým teplotám.
Ubrousky tedy můžete používat k:
Balení jakýchkoliv druhů potravin či předmětů (chleba a jiné pečivo, půlka pomeranče cibule, sýr a jiné)
Balení svačin
Přikrývání talířů, plechů a jiných nádob z důvodu zabránění šíření zápachu či proti okorání či osychání, nebo jako ochrana proti hmyzu
K ochraně předmětů při cestování/převozu v tašce. Zabalte do nich dudlík, kartáček na zuby, nebo třeba tuhé mýdlo.
Pokud do nich vložíte vlhký hadřík nebo ubrousek, je vhodné v nich převážet řezané květiny, aniž by zvadly a voda zůstane tam, kde má - u stonku.
Suroviny můžete v ubrouscích skladovat v lednici, spíži, batohu a tašce, nebo přímo v obývací místnosti.
ÚDRŽBA A SKLADOVÁNÍ
Plátnobalky jednoduše celé opláchněte pod proudem studené či vlažné tekoucí vody. On sám je totiž díky voskové směsi přirozeně antibakteriální, zabraňuje vzniku plísní a nic víc tedy nepotřebuje.
V případě větších nečistot použijte jemný hadřík a opravdu jen výjimečně doporučuji použít ekologické mycí prostředky na nádobí. Vyhněte se běžným prostředkům na nádobí, obsahují rozpouštědla.
Pokud v případě delšího nevyužívání ubrousku, ubrousek lehce ztvrdne, "zmuchlejte" ho do kuličky a zahřejte v dlaních, opět napněte a takto 2-3x zopakujte. Ubrousek zase krásně obnoví svou elasticitu.
Skladujte na suchém místě v pokojové teplotě.
Ideální je místo, kde se nepráší, v opačném případě uschovávejte v papírovém pytlíku nebo pečícím papíru.
V čem jsou Plátnobalky lepší než jiné obaly?
Především nejsou jednorázové, chrání tedy přírodu od zbytečného odpadu.
Jsou z přírodního materiálu, kompostovatelné, v přírodě jsou tedy plně rozložitelné. Po ukončení služby mohou také sloužit jako výborný přírodní podpalovač ohně.
Na rozdíl od svačinkových krabiček jsou velmi skladné a zabalená svačinka v nich zabere v batohu, kabelce či lednici jen minimum místa navíc.
Jsou prodyšné, potraviny v nich mohou dýchat. Přesto nepropustí vodu ani pachy a potraviny v nich zůstávají déle čerstvé.
Díky voskové směsi je ubrousek přirozeně antibakteriální a zabraňuje také vzniku plísní.
Mají krásné vzory a barvy a k tomu nádherně voní medem :).
Jak Plátnobalky používat?
JAK UBROUSKY POUŽÍVAT?
Ubrousek zahřejte dlaněmi a prsty na místech, kde chcete, aby se ubrousky lepily, nebo držely tvar. Totéž je vhodné udělat i u menších ubrousků. Dlaněmi ubrousek natvarujete do požadovaného tvaru.
Pokud by Vám vyhovovala menší velikost jednotlivých ubrousků, jednoduše si ubrousek zmenšete na Vámi požadovanou velikost pomocí kvalitních ostrých nůžek vhodných na stříhání textilu.
Jak určitně NE?
Prosím chraňte ubrousky přímému zdroji tepla (topení, ostré slunce, fén, trouba, sporák , teplá voda, myčka a jiné)
Nevkládejte dlohodobě do mrazničky a neumývejte je v myčce.
Nekrájejte na ubrousku nožem a nebodejte do něj vidličkou - suroviny krájejte, vybírejte lžičkou a napichujte vždy mimo ubrousek.
Ubrousky neumývejte běžnými mycími prostředky na nádobí, ani hrubými houbičkami či drátěnkami.
Ubrousky nejsou vhodné na balení syrového masa a horkých potravin.
Jak a z čeho jsou Plátnobalky vyrobeny?
Ubrousky jsou vlastnoručně vyrobeny v kraji razovitem, Moravskoslezském, jednou ureptanou maminou pocházející z Valašska. Vznikají pod jejíma holýma rukama ze 100% bavlněného plátna, na které nanese a zataví směs vosku od českých včel, bio jojobového oleje a pryskyřice.
Jaká je životnost Plátnobalek?
Životnost ubrousků je cca 1 rok
Poté můžete ubrousek znovu obnovit pomocí směsi včelího vosku, kterou u mě jednoduše seženete také(ubrousek vložíte mezi 2 pečicí papíry, posypete směsí vosku a zažehlíte).